Kale Hakkında

Coğrafi Yapı

COĞRAFİ KONUMU: Kale Ege Bölgesinin İçbatı Anadolu Bölümünde Denizli iline bağlı Denizli - Muğla karayolu üzerinde Denizli il merkezine 75Km. Muğla iline ise 80Km. mesafede orta büyüklükte bir Anadolu şehridir.

İlçe Tavas, Beyagaç, Karacasu ilçeleri ve Muğla ili ile çevrilidir. İlçenin yüzölçümü 533 Km2 olup eski yerleşim yerinin doğal kale oluşundan dolayıilçemize Kale Davaz (Kale-Tavas) da denilmektedir. Kale ilçesi 29 derece Doğu meridyeni ile 37 derece Kuzey paralelinde yer almaktadır.

YÜZEY ŞEKİLLERİ VE TABİAT ŞARTLARI: Arazi genel olarak engebeli ve dağlıktır. Denizden yüksekliği 450 ile 1500 metre arasındadır. Arazisi: Akçay, Yenidere Çayı, Küfrekdere Deresi ve bunları bağlı çok sayıda derelerle dik derin vadilerle oyulmuştur.

DAĞLARI: İlçemiz sınıları içinde küçük çapta mahalli isimlerle bilinen ve pek tanınmayan çok sayıda dağları mevcuttur. Bunlardan bazıları ilçe merkezinin kuzeyindeki İtburnu dağı, Yeni köydeki Örük dağı, Özlüce köyündeki Tandır dağı, Demirciler köyündeki Havut dağıdır.

AKARSULARI: Akçay:Beyağaç İlçesi Derebaşımevkiinde başlayıp Beyağaç’ın Sazak Köyü ve Demirciler, Gökçeören, Esenkaya, Muslugüme, Künar köylerine takiben, İnceğiz köyü hudutlarında Kemer Baraj gölüne dökülür.

Yenidere Çayı: Tavas ilçesi hudutlarından başlayıp Kale Kale ilçesinin Narlı, Yenidere, Künar ve İnceğiz köylerine takiben Akçay’a dökülür.

Küfrekdere Deresi: Ortatepe hudutlarından başlayıp, Yenidere Çayı’na dökülür.

OVALARI:İlçe merkezi ve Karaköy Köyü Tavas ovası üzerinde kuruludur.

İKLİMİ: İlçe Coğrafi olarak Ege Bölgesinin İç Ege Bölümünde, Akdeniz Bölgesine geçiş mıntıkasında bulunmaktadır. Bu nedenle yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlıdır. Akdeniz ikliminin tesiri altındadır. Yıllık yağış miktarı 653,9 kg.dır. Yıl içinde hakim rüzgar yönü batıdır. İlçede yıl içinde en çok yağış alan ay ocak ayıdır.

DOĞAN BİTKİ ÖRTÜSÜ:İlçe Akdeniz iklimi etkisi altında kaldığından doğal bitki örtüsünü de Akdeniz Bitki örtüsü oluşturmaktadır. Bunlar maki türleri ve iğne yapraklı ormanlardır. İlçede genişalanı kaplayan saf karaçam, kızılçam ve az miktarda Ardıç ormanları mevcuttur. Doğal bitki örtüsünde Karaçam, Kızılçam, Ardıç ve maki türlerinin dışında münferit ve küçük toplulukları halinde çeşitli meşe türleri, sedir çitlembik, zeytin, kızılağaç, çınar ve Karaağaç vardır. Ayrıca ormanlarda meyan, kekik gibi yıllık otsu bitki türleri de vardır.

Çerez Kullanımı

Kişisel verileriniz, hizmetlerimizin daha iyi bir şekilde sunulması için mevzuata uygun bir şekilde toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Gizlilik Politikası'nı inceleyebilirsiniz.
Kale Belediyesi Resmi Web Sitesi, Official Website of the Municipality of Kale