KALE BİBERİ
Kale Biberi, ilçemize ait coğrafi işaret sahibi bir üründür.
İlçemizin en önemli gelir kaynaklarından biri olan, görüntüsü ve etli
olmasıyla tüm Türkiye’de tercih edilen Kale Biberi, özellikle mikro klima
özelliği taşıyan Alanyurt, Demirciler, Gökçeören, Habibler, Özlüce ve Köprübaşı
(Akçay Havzası) mahallerinde yetiştirilmektedir. Biberin bölgeye has olmasının
sebebi ise, Kale İlçesi dışarısında yetiştirildiğinde aynı veri vermemesidir.
Kale biberinin başlıca özellikleri; 3 damarlı olması, yağ oranı açısından kaliteli olması, yuvarlak biber tipli ve kalın etli olmasıdır. Ortalama 125-150 gram aralığında olan Kale biberinin çapı 50-60 milimetreye ulaşırken, boyu da 15-20 santimetre kadardır. Acı ve tatlı çeşitlerinin üretildiği Kale biberinin rekoltesi damlama sulama ile artış göstermeye başlamıştır. Kale biberi yaş ve kuru olarak dört mevsim tüketilebilirken, yapılan kimyasal analiz sonuçlarında kurusunun insana daha fazla enerji verdiği ortaya çıkmıştır.
Kale Biberi Coğrafi İşaret Belgesi
https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/detay/38005
https://ci.turkpatent.gov.tr/Files/GeographicalSigns/2307335e-5e68-4450-82d7-5d034cbc36c8.pdf